У КАРЛОВЦИМА ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕСРЕЋА
Представа за малишане, предавање за тинејџере

Карловачки предшколци и прваци присуствовали су 13. децембра едукативној представи „Пажљивко“ у оквиру истоимене кампање Агенције за безбедност саобраћаја којом се деци у Србији на начин прилагођен њиховом узрасту објашњавају правила за безбедно понашање у саобраћају. Више од стотину малишана у фискултурној сали основне школе „23. октобар“ пажљиво је пратило јунаке представе активно учествујући и када је то од њих тражено. На истом месту након дечије представе, одржано је и предавање намењено ученицима Карловачке гимназије и Богословије „Свети Арсеније“ о томе на који начин млађи најчешће страдају, који су узроци и разлози  и шта је то што треба мењати у њиховом ставу. У склопу тог предавања млади су имали прилику да чују искуства Славише Савића, а који је страдао као седамнаестогодишњак возећи аутомобил без дозволе и везаног појаса, као и са каквим последицама се већ 23 године сусреће и живи.
Овим предавањем и представом у организацији републичке Агенције за безбедност саобраћаја и Савета за безбедност саобраћаја карловачке општине обележен је Међународни дан сећања на жртве саобраћајних несрећа као и кампања „Ум на друм“. У Сремским Карловцима се овај дан обележава на исти начин трећу годину, а кампања под називом „Пажљивко“ Агенције за безбедност саобраћаја траје пет година.
Поред представе „Пажљивко“ саставни део кампање су и истоимена књига, која је штампана и на језицима националних мањина, едукативни цртани филмови, песмице које описују различита понашања у саобраћају и низ других едукативних промотивних материјала, којим желимо да повећамо видљивост и уочљивост деце у саобраћају-рекао је начелник Одељења за превенцију и едукацију у Агенцији за безбедност саобраћаја Душко Пешић, додајући да је ове године штампана и бојанка за предшколце. Резултат свих ових наших напора и активности јесте смањење броја погинуле деце у Србији. Године 1997. у Србији је погинуло 58 деце у саобраћајним несрећама, 2014. их је десеторо изгубило живот, а лане 17. Карактеристично је да се мења начин како страдају деца у саобраћају. Првих година новог миленијума деца су доминантно гинула као пешаци, а данас страдају као путници у возилима. Од четрнаесторо деце 2016. године, свих 10 су били путници у возилу. Активности у склопу пројекта „Пажљивко“ су веома значајне и усмерене највећим делом на децу пешаке и ту су резултати више него очигледни.