У четвртак, 16. маја 2019. г. у Београду је одржана конференција ,,Деца и интернет – паметно од почетка“. Конференција се бавила изазовима у вези са безбедношћу на интернету, као и о предностима интернета у животу савременог човека.
Током конференције су се водиле две Панел дискусије:
1. Како смо мењали праксу у директном раду са децом, родитељима и учитељима
2. Препоруке за даљи развој дигиталних компетенција у функцији безбедности деце и ученика у систему образовања и васпитања.
Закључци су да нам Интернет и савремена технолошка опрема дају много опција, али морамо да то користимо паметно, без страха и уз свакодневно праћење најновијих трендова у вези са безбедношћу и напретком. На конференцији се причало и о изазову, како заштитити све млађу децу која користе уређаје за приступ интернету и где је узрасна граница испод које не треба давати деци мобилне телефоне, рачунаре и сл.
Један од главних закључака јесте да дете треба да буде стваралац, а не само конзумент интернета.
Конференцији су присуствовали представници преко 40 школа и општина из Србије, као и помоћница министра из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, заменица директорке УНИЦЕФ-а у Србији, Немања Ђорђевић из ,,Дигиталне Србије“, Тања Ранковић, руководитељка програма образовања из УНИЦЕФ-а и многи други.
Пројекат је реализован по замисли Ужичког центра за права детета уз подршку ,,Теленора“, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ-а.
Из наше школе су присуствовали наставница информатике и рачунарства Драгана Ћеранић и наставник руског језика Данијел Метикош.