Пројекат велике светске организације WWF-а, Академија за природу, окупио је 11. 05. 2021. године око 250 ученика ОШ “23.октобар“  у реализацији школског пројекта  „ Прошетајмо ритом – запловимо Дунавом“.  Активност је организована на Карловачком дунавцу, делу заштићеног подручја Ковиљско-петроварадинског рита. Ученици IV1 и V3 су истражили и пописали биљни и животињски свет локалитета, а затим су имали активности које их упућују на заштиту и негу стабала. Вожња катамараном омогућила им је да посматрају биљни и животињски свет рукавца Дунава. Двогледом су  осмотрили  птичији свет који се сада налази у нашим пределима.

Учеснике пројекта и госте поздравила је директорка школе Весна Чолић, а затим и директор Покрета горана Војводине Алекса Јефтић. У име Војводина шума, Александра Вујасиновић је испричала ученицима колико је ретко и угрожено мочварно станиште, а колико је значајно за биљни и животињски свет који га насељава. Образовни саветник, Љубица Срђанов, обезбедила је снимање свих активности дроном, који је реализовала Е гимназија из Новог Сада.

Активност за ученике су осмислиле и реализовале Јована Драгић Меј и Јована Ђикић из тима WWF-а, а целокупан пројекат је дело наставника Иване Савић и Снежане Марковић уз велику помоћ Марка Љубичића.

Пројекат су подржали и активно се укључили наставници разредне наставе. Ученици су истраживали биљни свет локалитета, а било је и оних који су, уз помоћ маште, открили и животиње којима наше подручје није природно станиште. Иако живе у Сремским Карловима, неки су сада први пут чули и посетили заштићено подручје.

Циљ је остварен – да млади знају вредност и чувају природу која нас окружује. Леп излет и весело дружење школараца је крунисано изложбом најуспешнијих дечјих цртежа биљних и животињских врста Ковиљско-петроварадинског рита.

Реализатори и организатори пројектне активности:

Снежана Марковић и Ивана Савић