КРАТАК ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ 

Прва школа у Сремским Карловцима је почела са радом 1713. године за време митрополита Викентија Поповића (Хаџилавића) у Мажуранићевој улици у  непосредној близини садашње зграде Основне школе. Користио се српскословенски језик, а први учитељи су припадали реду свештенства. Сама школа је мењала  називе од „Мале школе” (1728–1731.), „Славено-србске” (1731-1774), „Српске народне основне школе” (1774-1873. као и 1919-1920.), до „Српске народне школе”  (1874–1904.), „Српске вероисповедне школе” (1918–1919.) и Државне школе „ Бранко Радичевић” (1929–1941.).

После Другог светског рата добила је назив „Државна основна школа”, потом Осмогодишња школа, а сам назив „23. октобар” је усвојен од 1970. године.

Школа је дуги низ година била и Вежбаоница једној од првих Учитељских школа у Србији, што је допринело да кадар буде добро обучен, а да квалитет не  изостане.

Интересантан је и податак да је школа имала истурено одељење „Нови живот” (са ковиљске стране Дунава, али на територији Сремских Карловаца), као и  одељење школе „Милан Петровић” из Новог Сада.

Данашња зграда школе је саграђена између 1912. и 1914. године, по пројекту чувеног архитекте Владимира Николића, а то је уједно и његово последње  архитектонско дело у низу, које је пројектовао од 1892. године у Сремским Карловцима. Основци су у ову зграду усељени 1957. године, а у састав школе је ушло  и дечије забавиште које је било у саставу школске зграде све до 1982. године.

 

ШКОЛА ДАНАС 

Школа има велики стари спратни објекат који се налази у строгом центру места. Друга је по величини зграда на територији општине. Излази на две улице, а  поред школе протиче Ешиковачки поток. У близини је и међународни пут М 22, који повезује Нови Сад са Београдом. У школу ђаци долазе пешке или их  родитељи довозе аутомобилима уколико живе у рубним улицама места.

Зграда школе има шест учионица, дванаест кабинета, летњу учионицу, фискултурну салу, пет канцеларија, две простирије за пријем родитеља, простор за  помоћно техничко особље и оставне просторије. Централно грејање је у целом објекту.

Школа поседује и велико школско двориште са два ученичка улаза и пет помоћних улаза у саму зграду и салу за физичко васпитање.

 

 

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је licna-karta.png