Од 16. до 18. септемра у Сремским Карловцима одржаће се 3. по реду међународни пројекат “Филмски мулти-мост”. Ово је мост сарадње и пријатељства који је у почетку повезивао децу и младе Русије и Србије, а од ове године у његову изградњу укључиле су се Украина и Италија. У пројекту учествује 19 студија за дечију и омладинску анимацију из поменутих земаља, међу којима је и студио ДОМ из Сремских Карловаца.

Мост градимо путем анимираних филмова које деца сама стварају, преко којих упознају културу и традицију других земаља.

Први део пројекта у С. Карловцима реализован је у мају месецу, када су ученици 4-1 разреда ОШ “23.октобар” са учитељицом Татјаном Крстић, а под руководством чланова Студија за дечију и омладинску анимацију ДОМ снимили анимирани филм “Ми живимо у Сремским Карловцима”.

Током припреме за израду филма деца су посетила музеј “Бранково Коло”, где су уз помоћ кустоса размишљали на тему традиције свога града, своја размишљања пренела су у филм урађен техником стоп-моушн анимације.

Други део пројекта у Сремским Карловцима биће реализован од 15-18 септембра, у присуству гостију из Јарославља, Новосибирска, Томска (Русија), Кијева (Украина).

Током ова 4 дана припремљен је богат филмски програм који је намењен ученицима Основне школе, Карловачке гимназије и богословије.

Биће одржана  презентација дечијих филмова израђених у оквиру пројекта и деца ће имати прилику да оцене филмове гласањем. Њихов глас ће бити сабран са гласовима остале деце из градова учесника и на овај начин ћемо добити победнике овогодишњег “Мулт-моста”.

Поред презентације дечијих филмова, ученици ОШ “23. октобар”, Карловачке гимназије и Богословије “Свети Арсеније Сремац” ће имати прилику да погледају филмове са фестивала руског филма за децу “Бајке детињства” и међународног омладинског фестивала “Свет миру” као и да учествују на мулти-медиалним радионицама које ће водити гости из Русије и Украине.

Поред програма за ученике, ове године је припремљен и програм за наставнике, то је трибина на тему: Мултимедијално стваралаштво деце и младих. На којем ће гости из Русије, земље у којој је овај вид дечијег стваралаштва веома развијен, упознати наше наставнике са истим и представити свој рад.

Организатор пројекта у Сремским Карловцима је Студио за дечију и омладинску анимацију ДОМ. Пројекат се реализује уз подршку општине Сремски Карловци.

Координатор пројекта Злата Попов

 

IMG_1176
IMG_1167
IMG_1163
IMG_1151

Previous
Next

Понедељак 16.9.

ОШ “23. октобар”

10.10-11.55 Радионице анимације, воде их чланови студија “Комната 16” из Кијева (Украјина)

Уторак 17.9.

ОШ “23. октобар”

10.10 Додела награде “Бронзани витез” и гледање награђених филмова аутора Јакова Попов Деца Сави, Маца и пацов и Право на православље

Званична презентација 3. филмског мулти-моста у присуству учесника пројекта из Новоросијска и Кијева

Среда 18.9.

ОШ “23. октобар”

10.10 -11.55 Радионице анимације, воде их чланови студија “Комната 16” из Кијева (Украина)

12.00-13.00 Трибина на тему: Мултимедијално стваралаштво деце и младих

Предавачи: Наталија Минакова (Томск, Русија), директорка дома дечијег стваралаштва у Томску и један од организатора фестивала “Бронзани витез”, Олег Свободин, педагог омладинског студија “Детектив” и извршни директор фестивала “Свет Миру” (Јарослављ, Русија),

Татјана Крстић, учитељица ОШ “23. октобар”