Mission X: тренирајте као астронаут је бесплатан образовни програм који су развили научници који се баве васионом и стручњаци за кондицију који раде са астронаутима у свемирским агенцијама широм света. Пројект Mission X користи интерес за истраживање свемира да би инспирисао ученике да учe о природним наукама, исхрани, вежбању и васиони. Намењен је ученицима од 8 до 12 година.

Међународни изазов за Mission X се одржава сваке године од јануара до маја. Током изазова земље из свих делова света подстичу своје ученике да изврше потребне активности. Свака земља се састоји од тимова који извршавају активности и прате своје бодове. Током мисије сваки тим доставља своје извршене активности на веб-локацији www.stem.org.uk/missionx/challenge да би освојио бодове. Сви достављени бодови помажу маскотама Mission X које се зову Луна и Лео да стигну на Месец.

У програму Mission X ученици имају задатак да тренирају као астронаути, извршавајући физичке и научне активности које су развили научници који се баве васионом и стручњаци за кондицију који раде са астронаутима у различитим свемирским агенцијама широм света.

  • Физичке активности су мисије практичног тренинга у циљу јачања снаге, издржљивости, координације, баланса, просторне оријентације и још много тога.
  • Научне активности су истраживања у учионицама која се усредсређују на природне предмете (СТЕМ) и омогућавају ученицима да у пракси вежбају научно и критичко размишљање, вештине тимског рада и друго.

 

Тим наше школе ,,Иренине совице ’’  који су чинили ученици 2/3  представља део тима TEAM SERBIA и наши збирни бодови представљају кораке Леа и Луне  да прошетају до Месеца, тј. да пређу пут дуг 384 400 km.

Наше активности кроз фотографије и видео записе можете погледати на веб- локацији :

https://irenabijelic.blogspot.com/2021/02/mission-x.html